Het uitstellen van een beursgang komt regelmatig voor. Één van China’s grootste bedrijven, Alibaba, heeft de geplande beursgang uitgesteld vanwege de politieke onrust in Hong Kong. 1 Michaël Niewold, ‘Alibaba stelt beursgang uit vanwege onrust in Hongkong’, www.rtlz.nl, 21 augustus 2019.  Technologiebedrijf CM.com heeft zijn beursgang uitgesteld en inmiddels afgeblazen. 2 Sonny Motké, ‘CM.com blaast beursgang af’, FD.nl, 11 oktober 2019.  Ook staatsoliebedrijf Saudi Armaco heeft zijn beursgang uitgesteld. 3 Paul le Clercq, ‘Saudi Aramco wil beursgang uitstellen tot na publicatie kwartaalcijfers’, www.rtlz.nl, 18 oktober 2019.

Redenen voor beursgang
Een beursgang of IPO (Initial Public Offering) is de eerste verkoop van aandelen door een bedrijf aan het publiek. Een bedrijf kan verschillende beweegredenen hebben voor een beursgang. 4 ‘4 redenen om met je bedrijf naar de beurs te gaan’, www.sprout.nl.  Allereerst kan een beursnotering zorgen voor naamsbekendheid. Doormiddel van een notering aan de beurs kunnen (jonge) bedrijven hun zichtbaarheid op de markt vergroten. Deze beursnotering kan ook een positief effect hebben op de geloofwaardigheid van het bedrijf. Een beursgenoteerde onderneming wordt al snel gezien als een solide en transparant bedrijf dat zich wil ontwikkelen en wil groeien. Er gelden namelijk transparantie en kwaliteitsvereisten waaraan een bedrijf bij beursgang aan moet voldoen. Een andere zeer belangrijke reden voor beursgang is het aantrekken van kapitaal. Met het aangetrokken kapitaal kunnen nieuwe (product)ontwikkelingen gedaan worden, het bedrijf kan uitgebreid worden of een overname kan worden gefinancierd. Het aantrekken van nieuw talent en het belonen van bestaande werknemers is een derde reden voor beursgang. Door de bekendheid die gepaard gaat met een beursgang wordt het bedrijf bekender en zichtbaar voor toekomstig personeel. Door de beursgang kan aan het personeel personeelsaandelen uitgegeven worden. Door deze aandelen te geven aan het bestaand personeel kan een bedrijf werknemers voor een langere tijd gemotiveerd houden om zich aan het bedrijf te binden. Een ander reden voor beursgang is het tevredenstellen van investeerders. Door een beursgang krijgen de investeerders de mogelijkheid om hun investering om te zetten in rendement.

Redenen tegen beursgang
Er zijn ook redenen om juist niet te kiezen voor een beursgang. 5 Ewald Smits, ‘7 redenen om niet naar de beurs te gaan’, www.MT.nl, 18 augustus 2010.  Het bedrijf ‘leeft vanaf de beursgang in een aquarium’ omdat elk kwartaal gerapporteerd moet worden over de cijfers. Je moet als bedrijf transparant zijn en zeer veel informatie publiceren. Het bedrijf moet ‘met de billen bloot’. Een beursgang maakt een bedrijf daardoor ook kwetsbaar. Door de vereiste transparantie beschikken concurrenten over gevoelige informatie van het bedrijf; de prijstelling, marges, winstgevendheid en de financiële structuur. Na een beursgang ligt ook het gevaar van een vijandige overname op de loer.

De politieke invloed op de beursgang
De politieke situatie in een land kan (grote) invloed hebben op de beursgang van bedrijven in dat land. Het kan niet alleen zorgen voor uitstel van beursgang maar ook voor het afzien van beursgang. Een recent voorbeeld van de invloed van de politiek is de grote politieke onrust in Hong Kong. Vanwege deze politieke onrust is de beursgang van Alibaba in Hong Kong uitgesteld. 6 Michaël Niewold, ‘Alibaba stelt beursgang uit vanwege onrust in Hongkong’, www.rtlz.nl, 21 augustus 2019.  De heftige protesten zorgen voor onrustig in Hong Kong en dus ook voor onrust op de financiële markt. Alibaba is niet de enige die beursgang uitstelde vanwege de politieke situatie in Hong Kong, ook de beursgang van Budweiser Brewing Company APAC, de Aziatische poot van biergigant AB InBev werd uitgesteld. 7 ‘Bierbrouwer AB InBev mikt op recordbeursgang van 9,8 miljard dollar’, www.rtlz.nl, 3 juli 2019.

Niet alleen in Hong Kong heeft de politiek invloed op de beursgang van bedrijven, de Brexit zorgt in het Verenigd Koninkrijk voor onzekerheid. Deze politieke onrust in Hong Kong en het Verenigd Koninkrijk zorgt ervoor dat het grootste bedrijf ter wereld, Staatsoliebedrijf Saudi Armaco, Tokio overweegt voor internationale beursnotering in plaats van Hong Kong of Londen. 8 ‘Saudi Aramco wil naar beurs Tokio, slaat Hongkong of Londen over’, www.rtlz.nl, 30 augustus 2019.

Slot
Er zijn verschillende argumenten voor beursgang te verzinnen: het aantrekken van kapitaal, naamsbekendheid en het tevredenstellen van investeerders. De kwetsbaarheid van het bedrijf is een argument tegen beursgang.  Zoals blijkt uit de bovenstaande voorbeelden kan de politieke situatie in een land grote invloed uitoefenen op de beursgang van bedrijven in dit land. De politieke onrust kan ervoor zorgen dat bedrijven hun beursgang uitstellen of zelfs helemaal van beursgang afzien.

 

Referenties

1 Michaël Niewold, ‘Alibaba stelt beursgang uit vanwege onrust in Hongkong’, www.rtlz.nl, 21 augustus 2019.
2 Sonny Motké, ‘CM.com blaast beursgang af’, FD.nl, 11 oktober 2019.
3 Paul le Clercq, ‘Saudi Aramco wil beursgang uitstellen tot na publicatie kwartaalcijfers’, www.rtlz.nl, 18 oktober 2019.
4 ‘4 redenen om met je bedrijf naar de beurs te gaan’, www.sprout.nl. 
5 Ewald Smits, ‘7 redenen om niet naar de beurs te gaan’, www.MT.nl, 18 augustus 2010.
6 Michaël Niewold, ‘Alibaba stelt beursgang uit vanwege onrust in Hongkong’, www.rtlz.nl, 21 augustus 2019.
7 ‘Bierbrouwer AB InBev mikt op recordbeursgang van 9,8 miljard dollar’, www.rtlz.nl, 3 juli 2019.
8 ‘Saudi Aramco wil naar beurs Tokio, slaat Hongkong of Londen over’, www.rtlz.nl, 30 augustus 2019.