Meteen naar de inhoud

Rabobank medeplichtig aan misdaden drugskartels

  • door

Fraude met de Libor-rente, ondeugdelijke rentederivaten aan kleine ondernemers en nu lijkt de Rabobank schuldig te zijn aan het witwassen van Mexicaans drugsgeld.[i] Waar ging het fout met de altijd zo degelijk lijkende Rabobank? Is het toeval dat steeds de Rabobank in de problemen komt? Mensenrechtenorganisatie SMX doet aangifte tegen de top van de Rabobank, naar aanleiding van onderzoek door de Amerikaanse justitie. Sinds 2015 onderzoekt SMX de dochterbank van de Rabobank, Rabobank N.A. in Californië.[ii] Hoewel de Rabobank aanvoert dat de leiding van het Rabobank filiaal op eigen houtje handelde, blijkt uit het onderzoek wel degelijk betrokkenheid  bij het witwassen van het Mexicaanse drugsgeld.[iii]

Meedoen met de grote jongens

Het blijkt geen toeval dat de Rabobank in deze problemen verzeild is geraakt. De Rabobank heeft de ambitie om te groeien en mee te doen met de grote jongens. Dit is terug te zien in haar doelstellingen omtrent de hypotheekmarkt, internationaal perspectief en het toenemende belang in winstgevendheid. Deze groeiambitie heeft zich onder andere geuit in het kopen van de banken in Californië en leidde uiteindelijk tot medeplichtigheid aan dit schandaal.[iv]

Fernando Hernandez spreekt met confronterende woorden over zijn ervaringen met de Rabobank, tijdens een interview met Éénvandaag. “Its not only who commits the crimes, its also who benefits from them. We want justice.” Het gaat Fernando niet om het geld, maar om de schuld die de Rabobank heeft. Hernandez vader is gedood door een van de drugskartels en hij is niet de enige. Mexico wordt al jaren geteisterd door deze drugskartels. De afgelopen tien jaar wordt er een drugsoorlog gevoerd, die inmiddels aan 150.000 mensen het leven heeft gekost.[v] De drugskartels maken grote winsten die witgewassen moeten worden. Veel van dat geld ging naar een Rabobank filiaal, net over de grens in Amerika. Elke dag wordt een busje vol geld naar een grensstadje gebracht en dit gebeurt al sinds 2005. Het is onmogelijk dat de Rabobank hier niet van op de hoogte is.

Rol van de Rabobank

Dat de Rabobank wel degelijk op de hoogte is van het witwassen, blijkt ook uit de aangifte van strafrechtadvocaat Göran Sluiter en interviews met voormalig zakelijk bankier Michiel Werkman en Jaap Koelewijn. Sluiter stelt dat de Rabobankgroep als geheel toerekenbaar tekort is geschoten in het toezicht op de drugskartels in de Verenigde Staten. Dit brengt een misdrijf met zich mee en heeft gevolgen voor de burgerbevolking in Mexico.[vi]

Dit is niet de eerste keer dat de Rabobank in een schandaal verzeild is geraakt. Zo bleek dat er bij de Rabobank van 1996 tot 2013 doping werd gebruikt[vii], betaalde de Rabobank in 2013 al 774 miljoen euro om de kwestie omtrent de Libor-fraude te schikken en bleek zij vorige jaar ook nog eens schuldig te zijn aan de verkoop van ondeugdelijke rentederivaten.[viii]

De Rabobank laat weten dat zij meewerkt aan het onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Daarnaast stelt zij haar uiterste te hebben gedaan om goede maatregelen te nemen en is ze van mening dat de bedrijfsvoering bij haar dochtermaatschappij inmiddels aan de juiste voorwaarden voldoet. Dit lijkt positief, maar hieruit blijkt juist dat de Rabobank toegeeft dat in het verleden de bedrijfsvoering slecht was. Het feit dat de Rabobank haar smetteloze, sympathieke reputatie heeft verloren mag duidelijk zijn. Of zij ooit deze reputatie terug zal verdienen, lijkt een uitdaging die de bank zichzelf heeft opgelegd.

Amber van Spronsen
[i]Rabobank van schandaal naar Schandaal, Eenvandaag economie, 4 februari economie 2017, van http://economie.eenvandaag.nl/tv-items/71913.

[ii] Aangifte tegen Rabobank voor misdrijven tegen de menselijkheid, 2 februari 2017, van http://nos.nl/artikel/2156175-aangifte-tegen-rabobank-voor-misdrijven-tegen-de-menselijkheid.html.

[iii] Rabobank betrokken bij het witwassen van drugsgeld en mensenrechtenschendingen in Mexico? 2 februari 2017, van https://moneylaunderingkills.nl.

[iv] Rabobank van schandaal naar Schandaal, 4 februari 2017, van http://economie.eenvandaag.nl/tv-items/71913.

[v] Idem.

[vi] Jaap Koelewijn is hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Business University.

[vii] NRC, Teruglezen: het onthullende verhaal uit NRC over gebruik doping bij Rabo, 21 januari 2017. https://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/21/teruglezen-een-ploeg-als-zovele-over-gebruik-doping-bij-raboploeg-a1437987.

[viii]Met 774 miljoen euro heeft Rabobank genoeg geboet voor Libor-schandaal, vindt rechter, 19 mei 2015, https://www.businessinsider.nl/met-774-miljoen-euro-heeft-rabobank-genoeg-geboet-voor-libor-schandaal-vind-rechter-561742/Business Insider Nederland.

1 reactie op “Rabobank medeplichtig aan misdaden drugskartels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *